Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

Η ασπίδα του Αχιλλέα
    ή 
η ασπίδα της ειρήνης

                 Ομήρου Ιλιάδα, Σ 478-607

 Ένα από τα παραθέματα του βιβλίου της ιστορίας μας αναφέρεται στην κατασκευή της περίτεχνης ασπίδας του Αχιλλέα από τον θεό Ήφαιστο.
  Όταν ο Αχιλλέας, παραμερίζοντας τον θυμό του, αποφασίζει να βγει ξανά στη μάχη και να σκοτώσει τον Έκτορα, για να εκδικηθεί τον θάνατο του φίλου του Πάτροκλου, βρίσκεται χωρίς όπλα. Τα καινούργια άρματα, που χρειάζονται στον Αχιλλέα, η μητέρα του η Θέτιδα θα ανεβεί στον Όλυμπο και θα παρακαλέσει τον Ήφαιστο να του τα μαστορέψει. Ο θεός κλείνεται στο εργαστήρι του, ανάβει τα καμίνια του και στρώνεται στη δουλειά. 
Ο Όμηρος σταματά την αφήγηση σε ένα από τα πιο αιματηρά μέρη της Ιλιάδας και περιγράφει την ασπίδα του Αχιλλέα, αφιερώνοντας 129 στίχους. Με τη δύναμη και την αθανασία της τέχνης του πλάθει ένα τέτοιο "αριστούργημα" που προκαλεί έκπληξη για τον αναγνώστη, γιατί είναι μια ασπίδα που γνώρισμά της είναι η ίδια η ζωή. Ο ποιητής χύνει το φως των στίχων του στη ζωή των ανθρώπων της πολιτείας. Οι μεγάλοι ήρωες με τα τιμημένα ονόματα παραμερίζονται για μια στιγμή· ο ποιητής μάς μιλάει τώρα για τις χαρές και τους καημούς του απλού ανώνυμου λαού. Σαν να θέλει να υποδηλώσει πως όσο και να ψάλλει πολέμους, μια φορά η καρδιά του δεν ανήκει σ' αυτούς η αγριότητά τους είναι ξένη με την ψυχή του. Ο ίδιος αναπαριστά άλλωστε τον εαυτό του να ψάλλει στον πέμπτο κύκλο της ασπίδας ανάμεσα στους νέους και στις κοπέλες που χορεύουν.
Οι μαθητές πήραν το πληροφοριακό υλικό που τους χρειάστηκε και βάλθηκαν να αναπαραστήσουν την ασπίδα του Αχιλλέα, άλλοι με μια ζωγραφιά, άλλοι με μια κατασκευή κι άλλοι με παρουσίαση σε ppt.
Δείτε φωτογραφίες των κατασκευών τους και στους συνδέσμους παρακάτω το πληροφοριακό υλικό -μπορείτε να βρείτε και τους αντίστοιχους στίχους της Ιλιάδας με σχόλια που τους συνοδεύουν- και την παρουσίαση.

https://drive.google.com/file/d/0Bx6aGKAPUPbpeGNGZ2pYUWd5YTJsZTNPWGhjNV9HclFobVdN/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0Bx6aGKAPUPbpMVNILWZPR1VKOUp1SE5aN0VYNW92bmw3bHBz/view?usp=sharing









...  και η παρουσίαση: