Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017


Μια φορά κι έναν καιρό ένας αγγειοπλάστης ...

Το τμήμα μας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών δανείστηκε την εκπαιδευτική  Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή με θέμα την αρχαία ελληνική κεραμική. 
  • Σε μια πρώτη γνωριμία με το πρόγραμμα οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν από το σχετικό υλικό που περιέχεται στον φάκελο, έπαιξαν δύο εκπ/κά παιχνίδια που σχεδιάστηκαν:


το πρώτο για να μάθει στα παιδιά τα στάδια κατασκευής ενός αρχαίου πήλινου αγγείου και
 το δεύτερο για να διδάξει τα σχήματα των αγγείων και τη χρήση τους. 

Παιχνίδι με κάρτες που τοποθετούνται στη σωστή σειρά



  Σε δεύτερη φάση οι μαθητές/τριες έμαθαν να τοποθετούν στην ιστορική γραμμή - που οι ίδιοι έβαζαν σε χρονολογική σειρά τις περιόδους της - τα αγγεία σύμφωνα με τις παραστάσεις και την τεχνοτροπία τους. 



Επεξεργάστηκαν από κοντά τα αντίγραφα του Μουσείου και ενθουσιάστηκαν καθώς συζητούσαν για το όνομά τους, τη χρήση τους και την περίοδο που ανήκαν.
 Τα αρχαιολογικά δεδομένα-  έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης...-είναι ιστορικές πηγές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να μπουν στο μυαλό του εκάστοτε ανθρώπου, να υποθέσουν πώς θα σκεφτόταν, τι θα ήξερε και τι όχι, όπως και τι θα έκανε ή τι θα έλεγε. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν τι σημαίνει να ζεις υπό διαφορετικές συνθήκες, σε ένα άλλο πολιτιστικό πλαίσιο, μακριά από τον 21ο αιώνα.




Σαν άσκηση ενδυνάμωσης της ενσυναίσθησης, οι μαθητές διαπιστώνοντας πώς οι καλλιτέχνες της εποχής αποτύπωναν την καθημερινότητά τους, πολύ θερμά κινητοποιήθηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους χαρακτικά, ερυθρόμορφα ή μελανόμορφα, εγχάρακτα με λαδοπαστέλ, και σας τα παρουσιάζουν.