Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δημιουργική Γρσφή


" Ο γέρος, η γριά και η μαγεμένη κόρη"

Αφηγηματικά αδρό, γεμάτο υπερβολές και αντιθέσεις, το παραμύθι έρχεται να ψυχαγωγήσει, να μαγέψει, να διδάξει με τον έμμεσο τρόπο του, μα περισσότερο να φτάσει μέσ’ από κλιμακούμενες εντάσεις στην αριστοτελική κάθαρση: να ανακουφίσει και να εξαγνίσει. Όσα κατσικάκια χωράνε αμάσητα στην κοιλιά ενός λύκου, άλλη τόση είναι η δύναμη της μάνας κατσίκας να νικήσει το κακό.
 Με την πρακτική της “δημιουργικής γραφής” οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στη διαδικασία της λογοτεχνικής γραφής και γενικά της καλλιτεχνικής έκφρασης. 
 Με την επινόηση του Μαγικού Κύριου Κολοτούμπα ως διαδραστικό εποπτικό μέσο διδασκαλίας, αλλά και βοηθητικό εργαλείο στα χέρια των παιδιών, γράψανε το παραμύθι τους με τίτλο: "Ο γέρος η γριά και η μαγεμένη κόρη".
 Ο Μαγικός Κύριος Κολοτούμπας έχει δύο πρόσωπα - ένα μπρος όπως όλοι, κι ένα πίσω. Το ένα είναι χαμογελαστό και χαρούμενο-είναι ο Ευτυχούλης. Το άλλο είναι κατσούφικο και λυπημένο- είναι ο Δυστυχούλης. 
 Ο Δυστυχούλης μάς λέει συνέχεια για όλα τα κακά στην ιστορία του κ. Κολοτούμπα, για άσχημες καταστάσεις, κακοτυχίες, για εμπόδια και δυσκολίες,για κινδύνους, μπελάδες και προβλήματα.
 Ο Ευτυχούλης βοηθάει να συμβούν όλα τα καλά στην ιστορία του κ. Κολοτούμπα, να έρθει κάποια καλή τύχη, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες, να αποφύγουν οι ήρωες τις δυσκολίες και τους μπελάδες, να λυθούν τα προβλήματα.
 Έτσι εξελίσσεται η ιστορία-περιπέτεια που θα διαβάσετε παρακάτω.
Οι μαθητές/τριες κάθισαν σε κύκλο και καθώς ο κ. Κολοτούμπας περνούσε από παιδί σε παιδί κάνοντας κολοτούμπες, ακουγόταν από μια καινούρια ιδέα, μια του Ευτυχούλη και μια του Δυστυχούλη κι αυτό συνεχιζόταν εναλλάξ μέχρι να τελειώσει η ιστορία.
Διαβάστε το παραμύθι στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://drive.google.com/file/d/0Bx6aGKAPUPbpYTN4VG9uZl8tRTQ3UVdMYVQxTGJyVHFxMndj/view?usp=sharing
Στις εικόνες βλέπετε πώς φανταστήκαμε τον δικό μας κ. Κολοτούμπα και τον κατασκευάσαμε με δύο ξύλινες κουτάλες κι άλλα απλά υλικά.